Articole‎ > ‎

Punctia tirodiana

NODULII TIROIDIENI :

Nodulii tiroidieni sunt frecventi in tara noastra, majoritatea fiind depistati intamplator cu ocazia efectuarii unei ecografii tiroidiene de rutina. Aproximatov 50 % din populatia peste 40 ani au cel putin un nodul tiroidian.

Majoritatea dintre ei sunt benigni doar aproximativ 6% sunt maligni (cancer).

Pentru a evita operatiile care implica de obicei indepartarea totala a tiroidei sunt necesare mai multe investigatii:

  • dozarea hormonilor tirodieni pentru a determina functia tiroidei: TSH, FT4, ATPO, Ac anti TG

  • ecografia tiroidiana: arata numarul, dimensiunile, caracteristicile nodulilor (vascularizatie, contur, prezenta calcifierilor)

  • elastografia tiroidiana: masoara rigiditatea nodulilor si poate fi folosita pentru evitarea punctiilor tiroidiene.

  • punctia tiroidiana cu ac fin (sau pe scurt FNAB) despre care vom vorbi mai pe larg deoarece este foarte importanta in depistarea nodulilor cu potential malign.


Vom raspunde in continuare intrebarilor celor mai frecvente din partea pacientilor.

Este necesara anestezia?

Punctia tiroidiana cu ac fin este o procedura simpla, care nu necesita anestezie si este efectuta in cabinetul medical de endocrinologie.

Cum trebuie sa ma pregatesc pentru punctie?

Pacientul nu necesita nici un fel de pregatire doar pacientii care sunt sub tratament cu anticoagulante vor trebui sa intrerupa cateva zile medicamentele cu avizul medicului cardiolog. Nu este necesar ca pacinetul sa posteasca inainte cu o zi sau in ziua punctiei.

Cum se efectueaza punctia ?

Se dezinfecteaza zona gatului cu betadina apoi daca pacietul doreste se poate aplica un anestezic local desi de cele mai multe ori nu este nevoie. Se va identifica ecografic nodulul pe care dorim sa-l punctionam si se va introduce un ac fin sub ghidaj ecografic la nivelul pielii pana la nivelul nodulului si se vor efectua mai multe miscari in interiorul nodulului apoi se aspira materialul. Se vor efectua cel putin 2 punctionari pentru a fii siguri ca s-a recoltat suficient material. Manevra dureaza aproximativ 30 minute.

Ce se intampla dupa punctie ?

Pacientul se ridica incet de pe patul de consultatii fiind posibil sa para o usoara ameteala. Se tine o compresa la nivelul locului punctiei cateva minute apoi pacientul poate pleca acasa. Nu este nevoie de insotitor. Nu exista restrictii dupa punctie.

Ce complicatii pot aparea ?

Foarte rar se intampla sa apara un hematom ( vanataie) la locul punctie sau senzatie de disconfort, usoara durere. Se recomanda compresa cu apa rece si un antiinflamator.

In concluzie punctia tiroidiana cu ac fin ghidata ecografia este foarte utila oferind raspunsuri legate de natura nodului benign sau malign. Astfel se evita operatiille de tiroida care din pacate sunt indicate mai frecvent decat este cazul.

In cadrul cabinetului nostru de endocrnologie avem toate posibilitatile de diagnostic al nodulilor tirodieni : medic competent, ecograf performant, elastografie tirodiana , posibilitatea de a efectuta punctii tirodiene, colaborari cu chirurgi specializati pe patologia tiroidiana.

Scopul nostru este de a gasi cea mai buna solutie de diagnostic si tratament in timp util pentru pacientii nostri.
Comments