Hipocalcemia

Hipocalcemia

    Hipocalcemia reprezinta nivelul scazut al calciului in organism. Hipocalcemia apare atunci cand concentratia ionilor liberi de calciu din sange scade sub 4,0 mg/dL .                
   Cantitatea totala de calciu din organism este estimata intre 1,2 si 2 kg. Din aceasta cantitate, majoritatea se afla in oase si dinti sub forma de saruri: fosfat de calciu, carbonat de calciu, citrat de calciu.
Calciu are un rol important si in  coagularea normala a sangelui  functionarea normala a muschilor si a nervilor.

    In mod normal, cam 47% din calciul din plasma sangvina este liber, in timp ce 53% apare sub forma de compusi. Desi tot calciul din sange are utilitatea lui, numai concentratia de ioni liberi de calciu are influenta directa asupra functionarii nervilor si a muschilor.

    Calcemia variaza intre 8,8 si 10,4 mg/dl sau 4,4 -5,3 mEq/L sau 2,25-2,6 mmol/L. Interpretarea calcemiei se face si in functie de proteinemie deoarece scaderea proteinelor poate duce la scaderea calcemiei. Numai scaderea calciului ionic determina manifestari clinice. Nivelul calciului liber este in mod normal de 4-5 mg/dL

    Tabloul clinic la hipocalcemiei:

  • parestezii (furinicaturi) periorale (in juriul gurii)
  • contracturi musculare, mai ales la nivelul gambei(carcei), contractura muschilor flexori ai mainii( mana de mamos)
  • manifestari neuropsihice: anxietate, nervozitate, depresie, manifestari epileptice care nu cedeaza la administrare de tratament anticonvulsivant.
  • manifestari ale fanerelor: par subtire, fragil , piele uscata, dinti cu carii multiple
  • manifestari oculare: cataracta este o complicatie majora a hipocalcemiei cronice severe.
  • semne ale hipocalcemiei: -semnul Chwostek percutia la jumatatea distantei dintre tragus si comisura labiala detremien contractia reflexa a oricularului buzei de aceeasi parte.                                              -semnului Trousseau (aparitia “miinii de mamos” la mentinerea mansetei tensimetrului la o presiune cu 20 mmHG mai mare decat TA max. nivelul bratului peste 2 minute)

    Cauze de hipocalcemie

  • afectiuni ale glandelor paratiroide: absenta glandelor paratiroide, lezarea chirurgicala a glandelor paratiroide (de ex, dupa interventii la nivelul glandei tiroide), rezistenta periferica la parathormon numita si pseudohipoparatiroidism, lezarea autoimuna a glandelor paratiroide ce determina hipoparatiroidism, asociat frecvent  cu tiroidita Hashimoto, anemie Biermer, diabet zaharat, insuficienta ovariana.
  • afectiuni legate de deficitul de vitamina D: poate sa apara in contextul unei diete deficitare , absenta expunerii la soare, malabsorbtie (de ex boala celiaca,parazitoze inetstinale, interventii chirurgicale la nivelul stomacului, diaree, ), boli hepatice ( scaderea 25 hidroxi vitaminei D) , boli renale ( scaderea formei active a vitaminei D, 1,25 hidroxivitamina D)
  • alte cauze: infectia cu HIV, boli critice (pancreatita, soc septic), medicamente ( fluoride, bifosfonati, anticonvulsivante), consumul de cafea, alcool, hipomagnezemia

    Investigatii paraclinice

-dozarea calciului total si ionic, fosfatemiei, PTH, 25hidroxivitamina D

-magneziul seric pentru a exclude hipomagnezemia

-proteinograma (in special albumina)

-teste hepatice( TGO, TGP) si teste renale (uree, creatinina)

-daca se suspecteaza boala celiaca se vor doza ATC antiendomizium, atc antigliadina


    Tratament

    Tratamentul cronic al hipocalcemiei consta in administrare de suplimente de calciu (0,5-1 gram/zi) asociat cu preparate cu vitamina D care cresc absorbtia de calciu.Cel mai ieftin preparat este carbonatul de calciu care necesita insa acidifiere pentru o absorbtie mai buna, se administreaza cu alimente, acid citric.

    Exista mai multe preparate cu calciu si vitamina D : ideos ( comprimate masticabile), calciu sandoz (efervescente), eptavit (efervescente), 1OH vit D(alpha D3), 1,25 OH vit D(rocaltrol).Doza si alegerea medicamentului se face in functie de etiologie si de severitatea hipocalcemiei.

    Daca hipocalcemia este asociata cu hipomagnezemie se va institui tratament cu magneziu ( de ex. magne B6)

   


Comments