Nutritia in bolile endocrine

Nutritia in bolile endocrine

    Hipertiroidismul : este o afectiune complexa , datorata excesului de hormoni tiroidieni   care actioneaza la nivelul tesuturilor si organelor. In cazuri severe se ajunge la o scadere importanta in greutate. De obicei nivelul seric al vitaminelor A, E,  B este scazut, creste eliminarea urinara de magneziu, calciu. Uneori se instaleaza si atrofia musculara datorita catabolismului rapid proteinelor.Osteoporoza este frecvent intalnita in hipertiroidismul sever mai ales la femeile in varsta.

        • masurile generale de tratament in hipertiroidism cuprind: evitarea eforturilor fizice mari, stresului psihic, se recomanda concedii medicale pelungite in functie de severitatea bolii, evitarea fumatului a alcoolului si a cafelei.
        • alimentatia : evitarea produselor bogate in iod in cantitate mare ( varza, nuci, fructe de mare, sare ) sau a medicamentelor care contin iod ( amiodarona sau cordarona, spirulina ), investigatii imagistice cu substante de contrast iodate, uzul de betadina , bai termale  in ape bogate in iod. In faza initiala a bolii se recomanda administrare de vitamine ( A, E, B) si daca este cazul preparate cu calciu si vitamina D sau cresterea aportului de alimente bogate in calciu. Alimente bogate in calciu sunt: lapte, branza, iaurt, spanac, broccoli, tofu, migdale, peste (sardine, salmon), cereale fortificate cu calciu.

    Hipocalcemia: scaderea nivelului de calciu din sange poate avea mai multe cauze.Se va trata cauza si apoi daca este cazul se administreaza preparate cu calciu si vitamina D.

    Aportul insuficient de calciu se poate datora  consumului insuficient de lactate, intolerantei la lactoza, prezenta unei boli digestive.

  • Intoleranta la lactoza: lactoza este " zahar" natural prezent in lapte si produse lactate.In timpul digestiei  in mod normal o enzima intestinala numita lactaza degradeaza lactoza , la cei cu intoleranta la lactoza, lactoza nu e digerata si ea este fermentat de bacteriile din intestin determinand balonare, greata, dureri abdominale, diaree.Simptomatologia poate debuta imediat dupa consumul de produse lactate sau la acteva ore. Severitatea simptomatologiei difera de la o persoana la alta. Exista cateva trucuri pentru a include lactate in alimentatie:
    • se consuma conbiant cu alte alimente(de ex cereale cu lapte),
    •  se consuma cantitati mic si frecvente(in loc de o cana la o masa, se va consuma cate jumatate de cana  fractionat pe parcursul zilei),
    •  iaurturile sunt mai usor de digerat,
    • se va consuma lactate cu continut mai mare de grasime deoarece acest lucru incetineste digetia si lactoza se elibereaza gradual (restul produselor vor fi cu continut scazut de grasime),
    • produse bogate in calciu sunt si legumele cu frunze verzi, peste, cereale si paine fotificate cu calciu, etc
  • intoleranta la gluten (boala celiaca): este  o afectiune  intestinala , care determina absorbtia deficitara a unor nutrienti, carbohidrati, proteine, grasimi, astfel incat riscul malnutritiei este crescut.tabloul clinic variaza astenie, scadere ponderala, diaree cronica, crampe abdomianle, lafemei pot apare tulburari ale ciclului menstrual, la copii interfera cu cresterea. Tratmentul este pe viata si consta in evitarea produselor care contin gluten: graul, secara, orz, ovaz.                                        

    Osteoporoza : este o boala metabolica osoasa, caracterizata prin rezistenta osoasa scazuta, consecinta diminuarii masei osoase si alterarii calitatii osului.O alimentatie sanatoasa si un stil de viata sanatos poate incetini pierderea osoasa.






Comments